Wyjątkowy 8-pak piw rzemieślniczych, który wprowadzi Cię w świat kraftu. Wybraliśmy dla Ciebie osiem różnych stylów, popularnych wśród fanów dobrego piwa, które pokazują bogactwo tego świata. Od piw klasycznych, przez ikony piwnej rewolucji, skończywszy na stylach niecodziennych. Przygotowaliśmy także krótkie filmy, na których opowiadamy o każdym stylu i opisujemy piwa dostępne w Encyklopedii Kraftu.
Bohemian Pilsner
EKST. 12 Plato
ALK. 4,8% obj.
IBU: 40
Złocisty czeski Pils, czyli najpopularniejszy gatunek na świecie. Powodzenie gwarantuje mu umiejętne zbalansowanie słodowej, lekko karmelowej podbudowy z miłą, stonowaną goryczką. Wyznacznikiem jest także piękny bukiet aromatów o ziołowo-ziemistym profilu.
Skład:
woda, słody: Pilzneński, Monachijski typ I, Carapils, Caramunich typ I, chmiele: Magnum, Lubelski, drożdże
Hefe-Weizen
EKST. 12 Plato
ALK. 4,9% obj.
IBU: 15
Klasyka rodem z południowych Niemiec, szczególnie Bawarii. Smukłe, jasne piwo z obfitą pianą i charakterystyczną mętnością. Te cechy to efekt wykorzystania słodu pszenicznego i specjalnego szczepu drożdży. Słód odpowiada za gładkość i czapę piany, drożdże za wyjątkowy aromat goździków i bananów, który jest jednym z efektów fermentacji. Jako jedno z nielicznych piw zaleca się podawać je z osadem drożdżowym.
Skład:
woda, słody: pszeniczny, jęczmienny, chmiel: Hallertauer, drożdże
Golden ale
EKST. 12 Plato
ALK. 5,5% obj.
IBU: 20
Brytyjska odpowiedź na Pilsa, jeszcze bardziej wyraziście zbożowa. W piwie tym akcent zdecydowanie pada na stronę słodową, a goryczka odgrywa marginalną rolę. Piwo jest zauważalnie krągłe za sprawą poziomu odfermentowania oraz subtelnej obecności estrów, które wprowadzają przyjemne owocowe posmaki. Golden Ale jest lekkie, zwiewne, niezobowiązujące. Doskonale sprawdzi się jako towarzysz spotkań ze znajomymi.
Skład:
woda, słód jęczmienny Pale Ale, chmiel Lubelski, drożdże
Witbier
EKST. 13 Plato
ALK. 5,2% obj.
IBU: 20
Jedno z najpopularniejszych piw rodem z Belgii. Tamtejsze piwowarstwo ukochało drożdże produkujące mnóstwo estrów i fenoli, dlatego Witbier pachnie przyprawami korzennymi, brzoskwiniami i morelami. Dodatkowo na jego smak mają wpływ dodatki: kolendra, skórki pomarańczy u cytryn oraz rumianek. Taki zestaw gwarantuje perfekcyjną pijalność i orzeźwienie, nie tylko w ciepłe dni.
Skład:
woda, Pszenica, słody: jęczmienny, owsiany, chmiel: Lubelski, przyprawy: skórki słodkiej i gorzkiej pomarańczy Curacao, kolendra indyjska, rumianek, drożdże
American Pale Ale
EKST. 12 Plato
ALK. 4,7% obj.
IBU: 30
Styl, bez którego także nie można wyobrazić sobie piwnego rzemiosła. „Mniejszy brat” American IPA: lżejszy, bardziej stonowany, mniej goryczkowy. Za to zwiewny i ekstremalnie pijalny. Tu również nowofalowy chmiel odgrywa główna rolę, jednak przede wszystkim w aromacie, wnosząc nuty grejpfruta, pomarańczy,ale też marakui i białych owoców. Ważny jest też zapewniający gładkość zasyp, w tym wydaniu wzbogacony o płatki owsiane.
Skład:
woda, słody jęczmienne: Pale Ale, Monachijski typ I, płatki owsiane, chmiele: BroKREACJA Blend (chmielenie zmienne), drożdże
American IPA
EKST. 16 Plato
ALK. 6,4% obj.
IBU: 85
Jasne American IPA, przygotowane na wzór reprezentantów stylu ze WschodniegoWybrzeża USA. Wyraźnie wyczuwalną słodycz przynosi starannie opracowana słodowa podbudowa, skontrowana przez wysoką goryczkę. Dodane na zimno amerykańskie chmiele przynoszą cytrusowo-owocowe akcenty w aromacie.
Skład:
woda, słody jęczmienne: Pale Ale, Wiedeński, Monachijski typ II, Pszeniczny, chmiele: Citra, Cascade, Mosaic, Amarillo, Warrior, drożdże
Red ipa
EKST. 16 Plato
ALK. 7,0% obj.
IBU: 75
IPA o krwisto czerwonym kolorze, wprowadzanym przez słód Carafa Special II, który przede wszystkim barwi piwo, bez drastycznego wpływu na smak. Ten jest wybitnie chmielowy, gorzki, wytrawny, co nawiązuje do odmian stylu wywodzących się z zachodniej części USA. W aromacie pojawiają się piękne nuty cytrusów, żywicy i odrobiny igieł sosnowych. Piwo jest relatywnie mocne, dlatego nadaje się do nieco dłuższego degustowania.
Skład:
woda, słody jęczmienne: Pale Ale, Carafa Special typ III, chmiele: Citra, Simcoe, Amarillo, Tomahawk, drożdże
RYE American stout
EKST. 16 Plato
ALK. 6,7% obj.
IBU: 70
Bardzo złożone, wielowymiarowe piwo, którego degustacja wymaga większej uwagi. Mieszają się w nim mocne wpływy słodów i chmieli. Te pierwsze, oprócz czarnego koloru, przynoszą posmaki czekolady i kawy, z kolei te drugie wnoszą potężną, klasową goryczkę oraz jedyny w swoim rodzaju aromat lasu iglastego, żywicy i odrobiny cytrusów. Ponieważ styl ten jest dość mocny, warto pozwolić mu się ogrzać i otworzyć ukrytym w nim smakom i zapachom.
Skład:
woda, słody jęczmienne: Pale Ale, Chocolate Rye, Chocolate Wheat, Carafa Special typ III, słód żytni, chmiele: Tomahawk, Citra, Simcoe, drożdże